• parchan@otenet.gr
 • +30 2310 910012
 • Παπαναστασίου Αλέξανδρου 56, Θεσσαλονίκη, Τ.Κ. 54642
+30 6977 693461

Ισχίου ολική αρθροπλαστική

Ολική αρθροπλαστική ισχίου είναι η επέμβαση που γίνεται για την αντικατάσταση της κατεστραμμένης άρθρωσης του ισχίου με τεχνητή άρθρωση. Απευθύνεται ως λύση σε ανθρώπους που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα ισχίου και για τους οποίους, ακόμη και οι απλές καθημερινές δραστηριότητες, όπως η βάδιση, η περιποίηση των ποδιών, ακόμη και το κάθισμα σε καρέκλα, είναι σημαντικά επώδυνες

Η συχνότητα των αρθροπλαστικών ισχίου αυξάνει ραγδαία, ευθέως ανάλογα με την αύξηση του ορίου ηλικίας. Αποτελεί μια διεθνώς αποδεκτή και ασφαλή λύση για την οριστική ανακούφιση από τον πόνο της κατεστραμμένης άρθρωσης και την αποκατάσταση της φυσιολογικής κίνησης.

Ωστόσο, ο έμπειρος ορθοπαιδικός είναι αυτός που θα αποφασίσει για το πότε και σε ποιόν ασθενή θα γίνει η ολική αρθροπλαστική.

Για την επιτυχία και την μακροβιότητα μιας ολικής αρθροπλαστικής, απαραίτητα στοιχεία είναι:

 • Η σωστή τοποθέτηση της πρόθεσης ώστε να επιτρέπει άμεση κινητοποίηση του ασθενούς, πλήρη φόρτιση άμεσα και φυσιολογική κίνηση της άρθρωσης. Η λειτουργία της ολικής αρθροπλαστικής πρέπει να είναι παρόμοια με την φυσιολογική άρθρωση.
 • Η επιλογή πολύ καλού υλικού διότι συμβάλει στην ταχεία ενσωμάτωση της πρόθεσης στα οστά. Το υλικό στο οποίο γίνεται η κίνηση πρέπει να είναι πολύ χαμηλής φθοράς για να αντέξει στον χρόνο.

Ο ορθοπαιδικός Δρ. Π. Χαντζίδης, διενεργεί αρθροπλαστικές ισχίου μικρής χειρουργικής παρέμβασης MIS (minimal invasive surgery), επί μία 12ετία. Έχει πραγματοποιήσει πολλές εκατοντάδες αρθροπλαστικών ισχίου.

Τα εμφυτεύματα που χρησιμοποιεί είναι  άριστης ποιότητας και  χαμηλής φθοράς, της εταιρείας ZIMMER Αμερικής.  (Τα υλικά αυτά τα χρησιμοποιώ πάνω από 15 χρόνια, με μηδενικά ποσοστά χαλάρωσης και πιστεύω ότι η διάρκεια ζωής τους θα είναι πάνω από 30 έτη.)

Η επέμβαση ολικής αρθροπλαστική ισχίου MIS:

Το χειρουργείο διενεργείται με ελάχιστα επεμβατική τεχνική (Minimally Invasive Total Hip Arthroplasty – MIS), με τομή 6 εκατοστά, που αποτελεί παγκοσμίως  τη μικρότερη τομή. Αντιθέτως, μια συμβατική προσπέλαση για αρθροπλαστική ισχίου γίνεται με τομή 15-25 εκατ.

Η χειρουργική επέμβαση γίνεται σε συμβατικό χειρουργικό τραπέζι.  Ο ασθενής κατά την διάρκεια της επέμβασης είναι σε πλάγια θέση. Η διάρκεια της επέμβασης είναι περί την 1 ώρα και είναι αναίμακτος. Η αναισθησία είναι επισκληρίδιος. Η έγερση του ασθενούς, με πλήρη φόρτιση, γίνεται την επομένη ημέρα από την εγχείρηση. Έξοδος από το νοσοκομείο μετά 1-2 ημέρες.

Πλεονεκτήματα ορθοπλαστικής MIS:

Μικρότερος χειρουργικός χρόνος, μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο, ταχύτερη αποκατάσταση, ταχύτερη επιστροφή στην εργασία, μικρότερες απώλειες αίματος, (σπανίως χρειάζεται χορήγηση αίματος για την επέμβαση),λιγότερος χειρουργικός χρόνος, μικρότερο κόστος, αυξημένη ικανοποίηση ασθενών. Παρά την τομή, δεν γίνεται καμία παραχώρηση στη σωστή τοποθέτηση της αρθροπλαστικής. Εξαιρετικό κοσμητικό αποτέλεσμα.

Απαραίτητες προϋποθέσεις επιτυχίας: Πολύ καλή γνώση της χειρουργικής τεχνικής, έμπειρος και επιδέξιος χειρουργός, ειδικά εργαλεία.

Αρθροπλαστική με τσιμέντο: Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Η πρόθεση με τσιμέντο, είναι σχεδιασμένη να έχει ένα μανδύα τσιμέντου, γύρω από την πρόθεση. Το ιδανικό πάχος του μανδύα είναι 2-3 χιλιοστά. Το τσιμέντο είναι ένα πολυμερές και η χημική του σύνθεση είναι  methylmethacrylate (PMMA). Το τσιμέντο παρεμβάλλεται μεταξύ της τεχνητής πρόθεσης και του οστού του ασθενούς. Τοποθετείται στο οστό σε ρευστή κατάσταση και στερεοποιείται σε 10 λεπτά της ώρας.

Πλεονεκτήματα του τσιμέντου:

 • Επιτρέπει στον γιατρό να σταθεροποιήσει την πρόθεση σε οστεοπορωτικά οστά.
 • Μικρή ποσότητα αντιβιοτικού που υπάρχει στό τσιμέντο, μειώνει τον κίνδυνο μετεγχειρητικών φλεγμονών.
 • Επιτρέπει την άμεση φόρτιση.

Μεονεκτήματα του τσιμέντου

 • Θραύση του τσιμέντου, που οδηγεί σε χαλάρωση της πρόθεσης και κατά συνέπεια νέα χειρουργική επέμβαση. (Αναθεώρηση της αρθροπλαστικής).
 • Τρίμματα του τσιμέντου, μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή στους γύρω ιστούς.
 • Είναι αλλεργιογόνο σε κάποιους ασθενείς.
 • Γήρανση του τσιμέντου και ενδεχομένως χαλάρωση. Η διάρκεια ζωής του εκτιμάται σε 15 χρόνια περίπου.

Αρθροπλαστική χωρίς τσιμέντο: Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Η αρθροπλαστική χωρίς τσιμέντο, τοποθετείται απ’ ευθείας στο οστό. Έχει μια τραχεία πορώδη επιφάνεια και επιτρέπει το φυσιολογικό κόκκαλο να εισχωρήσει στην πορώδη επιφάνεια της πρόθεσης και να πετύχουμε βιολογική σταθεροποίηση της πρόθεσης. Το νεοδημιουργούμενο κόκκαλο μπορεί  να γεφυρώσει 1-2 χιλιοστά κενό μεταξύ πρόθεσης και του οστού που φιλοξενεί την πρόθεση.

Πλεονεκτήματα της πρόθεσης χωρίς τσιμέντο

 • Οι προθέσεις χωρίς τσιμέντο αντέχουν πολύ περισσότερο στον χρόνο.
 • Δεν υπάρχουν προϊόντα τριβής του τσιμέντου
 • Δεν έχουμε θραύσεις τσιμέντου.

Μειονεκτήματα της πρόθεσης χωρίς τσιμέντο

 • Προϋπόθεση για την τοποθέτηση αρθροπλαστικής, χωρίς τσιμέντο είναι να έχει ο ασθενής καλή ποιότητα οστού. (Να μην έχει οστεοπορωτικά οστά).
 • Πολύ καλή ενσφήνωση των εμφυτευμάτων, ώστε να γίνει η βιολογική στήριξη των εμφυτευμάτων.